TET/CTET English Literature Quiz Answer Key - 50 Questions with Correct Answers

यह English Literature Quiz – Answer Key TET/CTET और अन्य प्रतियोगी परीक्षाओं की तैयारी करने वाले छात्रों के लिए विशेष रूप से तैयार किया गया है। इस क्विज़ के माध्यम से आप अंग्रेज़ी साहित्य (Poets, Novels, Plays, Literary History) के महत्वपूर्ण प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं।

इसमें दिए गए 50 प्रश्नों के उत्तर आपकी परीक्षा की तैयारी को मजबूत करेंगे और आपको यह समझने में मदद करेंगे कि कौन-से टॉपिक्स पर अधिक ध्यान देना चाहिए।

क्विज दें - TET/CTET English Literature Quiz - 50 Important Questions for Exam

फायदे:

  • प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए सटीक उत्तरों का अभ्यास
  • अंग्रेज़ी साहित्य के प्रमुख कवियों, लेखकों और कृतियों का ज्ञान
  • आत्ममूल्यांकन और कमजोर विषयों की पहचान
  • परीक्षा में समय प्रबंधन की तैयारी

Answer Key – English Literature Quiz

  1. Who is known as the "Father of English Poetry"?
    a) William Shakespeare
    b) Geoffrey Chaucer
    c) John Milton
    d) Edmund Spenser
    Answer: b) Geoffrey Chaucer

  2. "Paradise Lost" is written by –
    a) William Wordsworth
    b) John Milton
    c) Alexander Pope
    d) John Keats
    Answer: b) John Milton

  3. The play "Macbeth" is written by –
    a) Christopher Marlowe
    b) Ben Jonson
    c) William Shakespeare
    d) John Webster
    Answer: c) William Shakespeare

  4. Who wrote “Pride and Prejudice”?
    a) Emily Brontë
    b) Charlotte Brontë
    c) Jane Austen
    d) George Eliot
    Answer: c) Jane Austen

  5. The poem "The Rime of the Ancient Mariner" was written by –
    a) William Wordsworth
    b) Samuel Taylor Coleridge
    c) Percy Shelley
    d) Lord Byron
    Answer: b) Samuel Taylor Coleridge

  6. "Canterbury Tales" is a collection of –
    a) Poems
    b) Stories
    c) Essays
    d) Letters
    Answer: b) Stories

  7. Who wrote the play "Doctor Faustus"?
    a) Shakespeare
    b) Ben Jonson
    c) Christopher Marlowe
    d) John Milton
    Answer: c) Christopher Marlowe

  8. "To be or not to be" is a famous line from –
    a) Macbeth
    b) Hamlet
    c) Othello
    d) King Lear
    Answer: b) Hamlet

  9. The Romantic Age began in –
    a) 1700
    b) 1789
    c) 1660
    d) 1850
    Answer: b) 1789

  10. Who is the author of "The Waste Land"?
    a) T.S. Eliot
    b) W.B. Yeats
    c) Ezra Pound
    d) D.H. Lawrence
    Answer: a) T.S. Eliot

  11. "Kubla Khan" is a poem by –
    a) John Keats
    b) Samuel Taylor Coleridge
    c) Lord Byron
    d) P.B. Shelley
    Answer: b) Samuel Taylor Coleridge

  12. "My Last Duchess" is written by –
    a) Robert Browning
    b) John Keats
    c) William Blake
    d) Thomas Hardy
    Answer: a) Robert Browning

  13. Who is known as the "Bard of Avon"?
    a) Geoffrey Chaucer
    b) William Shakespeare
    c) John Dryden
    d) Edmund Spenser
    Answer: b) William Shakespeare

  14. "Ode to a Nightingale" is written by –
    a) John Keats
    b) William Wordsworth
    c) Shelley
    d) Byron
    Answer: a) John Keats

  15. The play "The Importance of Being Earnest" was written by –
    a) George Bernard Shaw
    b) Oscar Wilde
    c) T.S. Eliot
    d) John Galsworthy
    Answer: b) Oscar Wilde

  16. "Gulliver’s Travels" is written by –
    a) Jonathan Swift
    b) Daniel Defoe
    c) Charles Dickens
    d) Samuel Johnson
    Answer: a) Jonathan Swift

  17. "David Copperfield" is a novel by –
    a) Thomas Hardy
    b) George Eliot
    c) Charles Dickens
    d) Henry Fielding
    Answer: c) Charles Dickens

  18. Who wrote "The Prelude"?
    a) Wordsworth
    b) Coleridge
    c) Shelley
    d) Keats
    Answer: a) Wordsworth

  19. "She Walks in Beauty" is composed by –
    a) Shelley
    b) Byron
    c) Keats
    d) Wordsworth
    Answer: b) Byron

  20. "Areopagitica" was written by –
    a) Milton
    b) Pope
    c) Bacon
    d) Dryden
    Answer: a) Milton

  21. The Victorian Age is known for –
    a) Drama
    b) Novel
    c) Poetry
    d) Epic
    Answer: b) Novel

  22. "Daffodils" is a poem by –
    a) Keats
    b) Wordsworth
    c) Shelley
    d) Byron
    Answer: b) Wordsworth

  23. Who wrote "The Tempest"?
    a) Ben Jonson
    b) Shakespeare
    c) Marlowe
    d) Milton
    Answer: b) Shakespeare

  24. "Ulysses" was written by –
    a) Alfred Tennyson
    b) T.S. Eliot
    c) James Joyce
    d) Thomas Hardy
    Answer: a) Alfred Tennyson

  25. "The Canterbury Tales" was written in which language?
    a) Modern English
    b) Middle English
    c) Old English
    d) Latin
    Answer: b) Middle English

  26. "Paradise Regained" is a sequel to –
    a) Paradise Lost
    b) The Pilgrim’s Progress
    c) The Divine Comedy
    d) Samson Agonistes
    Answer: a) Paradise Lost

  27. "Ozymandias" was written by –
    a) Byron
    b) Shelley
    c) Keats
    d) Wordsworth
    Answer: b) Shelley

  28. "The Good Morrow" is a poem by –
    a) Donne
    b) Marvell
    c) Dryden
    d) Pope
    Answer: a) Donne

  29. "The Rape of the Lock" is a –
    a) Tragedy
    b) Satirical Poem
    c) Comedy
    d) Romance
    Answer: b) Satirical Poem

  30. "A Passage to India" is written by –
    a) R.K. Narayan
    b) E.M. Forster
    c) Rudyard Kipling
    d) Mulk Raj Anand
    Answer: b) E.M. Forster

  31. Who wrote "Tess of the D’Urbervilles"?
    a) Hardy
    b) Dickens
    c) Eliot
    d) Thackeray
    Answer: a) Hardy

  32. The “Augustan Age” is also known as –
    a) Age of Reason
    b) Romantic Age
    c) Modern Age
    d) Elizabethan Age
    Answer: a) Age of Reason

  33. "The Pilgrim’s Progress" was written by –
    a) John Bunyan
    b) Milton
    c) Defoe
    d) Swift
    Answer: a) John Bunyan

  34. "The Guide" is written by –
    a) R.K. Narayan
    b) Mulk Raj Anand
    c) Raja Rao
    d) Khushwant Singh
    Answer: a) R.K. Narayan

  35. "Sons and Lovers" is written by –
    a) D.H. Lawrence
    b) Hardy
    c) Forster
    d) Joyce
    Answer: a) D.H. Lawrence

  36. "If Winter comes, can Spring be far behind?" is by –
    a) Keats
    b) Shelley
    c) Byron
    d) Wordsworth
    Answer: b) Shelley

  37. "Animal Farm" is written by –
    a) Aldous Huxley
    b) George Orwell
    c) Ernest Hemingway
    d) Joseph Conrad
    Answer: b) George Orwell

  38. "A Tale of Two Cities" begins with –
    a) It was a bright day
    b) It was the best of times
    c) Once upon a time
    d) Long years ago
    Answer: b) It was the best of times

  39. "Wuthering Heights" is written by –
    a) Charlotte Brontë
    b) Emily Brontë
    c) Anne Brontë
    d) George Eliot
    Answer: b) Emily Brontë

  40. "The Merchant of Venice" belongs to which genre?
    a) Tragedy
    b) Comedy
    c) Tragicomedy
    d) History
    Answer: c) Tragicomedy

  41. "Essay on Man" is written by –
    a) Milton
    b) Pope
    c) Dryden
    d) Swift
    Answer: b) Pope

  42. "Beowulf" belongs to which period?
    a) Old English
    b) Middle English
    c) Modern English
    d) Romantic
    Answer: a) Old English

  43. "The Scarlet Letter" is written by –
    a) Nathaniel Hawthorne
    b) Mark Twain
    c) Melville
    d) Hemingway
    Answer: a) Nathaniel Hawthorne

  44. "Waiting for Godot" is written by –
    a) Harold Pinter
    b) Samuel Beckett
    c) Eugene O’Neill
    d) Arthur Miller
    Answer: b) Samuel Beckett

  45. Who wrote “The Jungle Book”?
    a) Kipling
    b) Dickens
    c) Hardy
    d) Stevenson
    Answer: a) Kipling

  46. "Pygmalion" was written by –
    a) Oscar Wilde
    b) Bernard Shaw
    c) Eliot
    d) Hardy
    Answer: b) Bernard Shaw

    1. "The Old Man and the Sea" is written by –
      a) Hemingway
      b) Faulkner
      c) Conrad
      d) Melville
      Answer: a) Hemingway

    2. "The Waste Land" was published in –
      a) 1922
      b) 1910
      c) 1930
      d) 1905
      Answer: a) 1922

    3. "Frankenstein" was written by –
      a) Mary Shelley
      b) Jane Austen
      c) Emily Brontë
      d) Charlotte Brontë
      Answer: a) Mary Shelley

    4. "The Duchess of Malfi" is written by –
      a) Ben Jonson
      b) John Webster
      c) Christopher Marlowe
      d) Thomas Kyd
      Answer: b) John Webster

Post a Comment

Previous Post Next Post